اگر به پروژههای عکاسی علاقه داشته باشید، این آموزش ساخت میتواند یک تجربه عکاسی متفاوت و در عین حال ارزان را برایتان رقم بزند. امروز در ساختنی ساخت یک مدار بسیار ساده را یاد میگیرید که به همراه لیزر خطی قرمز نوعی اسکنر لیزر میسازد که اشکال بسیار زیبایی تولید میکند. با ساختنی همراه باشید.
الگوهایی که در تصاویر بالا میبینید فقط با یک لیزر خطی قرمز ایجاد شده اند. اگر میخواهید لیزر عادی شما هم این قابلیت را پیدا کند، کافی است یک مدار الکترونیکی ساده بسازید.
گام اول: لیزر خطی قرمز

لیزر خطی قرمز یکی از انواع رایج لیزر است اما بجای نقطه شکل خطی دارد. اگر بتوانیم یک پالس روی لیزر ایجاد کنیم و فرکانس را تنظیم کنیم، ماندگاری دید تکنیکهای عکاسی امکان ایجاد افکتهای بسیار زیبایی را فراهم میکند. مدار این پالس و فرکانس را تنظیم میکند و تنها کاری که ما باید انجام بدهیم، روشن کردن فلش و تکان دادن پرتوی لیزر در طول لانگ اکسپوژر یا نوردهی طولانی تصویر است.
گام دوم: مدار پالس
برای ساخت این مدار از یک آی سی NE555 ساده و رایج استفاده میکنیم. این تراشه ارزان در تولید امواج مربعی با فرکانس و چرخه کار مشخص کاربرد زیادی دارید.
برای رسیدن به فرکانس مورد نظر باید مقدار مقاومتها و خازنها را درست انتخاب کنید. فرمولهای مشخصی برای پیدا کردن مقاومتها و خازنها وجود دارد اما راه ساده تر استفاده از شبیه ساز مدار Falstad است.
با کلیک روی این لینک میتوانید مدار پالس آزمایشی لیزر خطی قرمز را ببینیدو با جستجو در این وب سایت هم میتوانید انواع دیگر مدار پالس با آی سی NE5555را پیدا کنید.
با دقت در شبیه ساز متوجه میشوید که تغییر مقادیر قطعات (در پنجره falstad روی قطعات راست کلیک کنید و edit را بزنید)، فرکانس و چرخه کار را هم تغییر میدهد.
با مقادیری که در تصویر میبینید، فرکانس مدار ۱۲Hz و طول پالس بسیار کوتاه خواهد بود ( در واقع موج بخاطر وجود ترانزیستور PNP معکوس میشود). اگر مقاومت ۱۰۰k را با یک پتانسیومتر ۱۰۰k و یک مقاومت ۲k جایگزین کنید، یک فرکانس متغیر بین ۱۲ تا ۶۰ هرتز ایجاد میشود که مقدار میانگین آن ۲۰Hz است (وقتی پتانسیومتر روی ۵۰K باشد). این مقادیر برای مدار پالس لیزر خطی قرمز ایده آل است.
اگر میخواهید مدت زمان پالس را هم تنظیم کنید (نه فقط وقفههای زمانی بین پالسها) باید مقاومت ۱۰K را هم با پتانسیومتر ۱۰K جایگزین کنید.
گام سوم: شماتیک کامل

حالا فقط باید منبع تغذیه دیود لیزر، یک سوئیچ چند خازن برای محافظت از مدار اضافه کنید. مصرف لیزر خطی قرمز ۵ mW است و برای روشن شدن به جریان +۵V DC نیاز دارد. به همین خاطر از یک رگولاتور ولتاژ ۷۸L05 به عنوان منبع تغذیه استفاده میکنیم که جریان ۵V در ۱۰۰Ma تولید میکند. آی سی NE555 هم لیزر را از طریق ترانزیستور PNP کنترل میکند (میتوانید از انواع ۲N3906، PN2907، BC556، BC557، BC559، ۲N2907 و … هم استفاده کنید). یکی دیگر از کارکردهای ترانزیستور، معکوس کردن سیگنال خروجی برای بالا ماندن پالس کوتاه طول موج است.
گام چهارم: طراحی برد مدار چاپی
برد مدار چاپی با نرم افزار DipTrace طراحی شده است. این نرم افزار بعد از طراحی مدار یک لیست قطعات هم در اختیارتان قرار میدهد که نام و مقدار هر قطعه را هم مشخص میکند. قطعات C1 و C55 خازنهای الکترولیتی هستند و سه خازن دیگر هم سرامیکی و بدون قطبیت هستند.
در فایل زیر میتوانید طراحی برد مدار چاپی برای روش انتقال با تونر را پیدا کنید (رمز فایل saakhtani.ir است). البته از همین طراحی میتوانید با روشهای ساخت مدار دیگر هم استفاده کنید.

گام پنجم: مدار پالس را بسازید
ساخت نمونه اولیه این مدار را به شدت توصیه میکنیم چون در این صورت میتوانید مقدار فرکانس را تغییر بدهید و افکت فرکانسهای مختلف را تست کنید.
برای اینکار همه قطعات را روی برد بورد قرار بدهید و پک باتری را به آن وصل کنید (پک باتری را از چهار باتری AA قابل شارژ ۱٫۲V بسازید). البته با استفاده از پک باتری لیزر ضعیف خواهد شد چون خروجی ولتاژ ۴٫۸ ولتی (و کمتر از ۶ ولت مورد نیاز) است اما کار خواهد کرد. میتوانید تست را با چهار باتری ۱٫۵ ولتی هم انجام بدهید.
بعد از اینکه فرکانس دلخواه تان را پیدا کردید، میتوانید مدار روی برد اصلی بسازید.
گام ششم: عکاسی با لیزر خطی را تست کنید
حالا میتوانید چند آزمایشی بگیرید. برای اینکه به بهترین نتیجه برسید، هر منبع نور دیگری را خاموش کنید تا فضای عکاسی کاملاً خاموش بشود. سپس دوربین را روی ۸۰۰ ISO تنظیم کنید و روی full aperture width بگذارید. بهترین زمان شاتر را با توجه به نوع افکتی که ایجاد کرده اید را انتخاب کنید و عکس تان را بگیرید.
همانطور که در تصاویر بالا میبینید در این پروژه عکاسی تنها محدودیت خلاقیت عکاس است. این روش برای عکاسی از محیط، عکاسی پرتره و عکاسی از اجسام و … بسیار مناسب است. فراموش نکنید تصاویری که با این مدار و لیزر خطی قرمز میگیرید را با ساختنی به اشتراک بگذارید.