در این ساختنی آموزش ساخت یک مدار خوشبوکننده هوا را یاد میگیرید که کاملاً اتوماتیک است. با این مدار ساده و ارزان میتوانید رایحههای خوشبوکننده هوا را در خانه پخش کنید. بجای خرید دستگاههای عطر افشان گران قیمت، خودتان یک مدار خوشبوکننده هوای اتوماتیک ارازن بسازید. با ساختنی همراه باشید.

ایده اصلی مدار خوشبوکننده هوا این است که یک فن کامپیوتر را با یک سنسور حرکتی PIR کنترل کرد و بوسیله آن رایحه را در هوا پخش کرد. این سیستم خوشبوکننده را میتوانید به صورت مستقیم با یک باتری ۹ ولتی تغذیه کنید و آن را روی دیوار، روی پایه، روی میز و … قرار بدهید.
قطعات مدار خوشبوکننده هوای اتوماتیک
- PIR1 = ماژول سنسور PIR SB0061
- T1 = ترانزیستور NPN BC547B
- T2 = ترانزیستور NPN SK100B
- LED1 = ال ای دی قرمز ۵ میلیمتری
- R1 و R3 = مقاومت ۱K ¼ w
- R2 = مقاومت ۱۰K ¼ w
- BAT = باتری ۹ ولتی ۶F22
- FAN1 = فن خنک کننده CPU – ۱۲V/180mA – هشتاد میلیمتری
شماتیک مدار خوشبوکننده هوای اتوماتیک
مدار خوشبوکننده هوا از دو بخش تشکیل میشود که به یک اندازه مهم هستند. بخش اول، موتور خوشبوکننده است که از ترکیب فن و خوشبوکننده تشکیل میشود. بخش دوم، کنترلر است که از ترکیب سنسور حرکتی غیرفعال مادون قرمز و چند قطعه ارزان ساخته میشود. همانطور که در تصاویر میبینید، فن روی خوشبوکننده قرار میگیرد و کابل فن به مدار وصل میشود. با این نوع مونتاژ میتوانید بدون باز کردن قطعات، مقدار خوشبوکننده باقیمانده را ببینید.
در قلب کنترلر خوشبوکننده، یک سنسور حرکت غیرفعال مادون قرمز رایج (SB0061) قرار دارد. سنسور PIR یک دستگاه پیروالکتریک است که با اندازه گیری تغییر سطح مادون قرمز ساطع شده از اشیای اطراف، حرکت را تشخیص میدهد. این دستگاه حاوی یک فیلتر خاص به نام لنز فرنل است که سیگنالهای مادون قرمز را روی المنت متمرکز میکند. با تغییر سریع سیگنالهای مادون قرمز اطراف، آمپلی فایر برد خروجی را برای تشخیص حرکت تقویت میکند. به این ترتیب، تشخیص حرکت با یک سیگنال high روی پین خروجی نشان داده میشود.
خروجی ماژول سنسور حرکتی مستقیماً به پایه ترانزیستور T1 وصل میشود (مازول سنسور یک مقاومت بیاس توکار دارد). بعد از تشخیص حرکت، جریان خروجی سنسور به ۳٫۳ ولت میرسد. وقتی مدار فعال نیست، ترانزیستور T1 قطع میشود و خروجی کالکتور در سطح high قرار میگیرد. بعد از تشخیص حرکت، خروجی high ماژول سنسور ترانزیستور T1 را اشباع میکند و ولتاز کالکتور را کاهش میدهد تا ترانزیستور درایور (T2) فعال بشود. سپس فن خنک کننده توسط ترانزیستور T2 برای مدت زمان کوتاهی – که با تنظیم وقفه زمانی ماژول سنسور PIR تعیین میشود – روشن میشود. برای تنظیم وقفههای زمانی از پتانسیومتر delay ماژول استفاده کنید. LED قرمز هم روشن بودن فن را نشان میدهد.
باتری ۹ ولتی ۶F22 استاندارد فقط ۴۰۰ میلی آمپر ظرفیت دارد. برای ذخیره انرژی باتری، وقفههای ماژول سنسور را روی حداقل مقدار تنظیم کنید (حدود ۵ ثانیه با تنظیم پتانسیومتر روی موقعیت CCW). این نکته را هم در نظر داشته باشید که در فنهای سه سیم، دو سیم اول (مشکی و قرمز) برای منبع تغذیه هستند و سیم سوم خروجی کالکتور سنسورهال فن است.
اگر میخواهید مدار خوشبوکننده هوای اتوماتیک را قابل برنامه ریزی کنید، ماژول ۵۵۵ حالت رله را به مدار اضافه کنید. فراموش نکنید اگر مدار خوشبوکننده را ساختید، تجربیات تان را با کاربران ساختنی به اشتراک بگذارید.